Wednesday, January 12, 2011

PAKATAN mengada-gada atau Umno / BN penakut?????

GABUNGAN PEMUDA PAKATAN RAKYAT melancarkan rasa tidak puas hati dengan mengedarkan  Kertas Edaran kepada pengunjung Pasar Malam Hari Selasa (PASAR) di Bandar Inderapura untuk bersama rakyat yang berasa tertekan dengan kenaikan harga barangan kebelangan ini.

Edaran tersebut menyatakan Kenaikan  Harga Barang 4 Dalam 1 pada 4 Disember lepas memang tidak boleh diterima akal.

Kenaikan RON 95 naik 5 sen, Disel naik 5 sen, Gas naik 5 sen, Gula naik 20 sen kemudian baru-baru ini RON97 naik lagi.

Edaran itu turut menyatakan tindakan menaikkan  harga barang seolah-olah memperbodohkan rakyat dengan ungkapan “ penyelamat subsidi”.

IDEAKITA melihat tindakan gabungan itu sebagai cuba menangguk di air keruh bagi menagih sokongan simpati  melalui isu yang boleh dianggap selesai kerana hakikatnya rakyat ‘agak’ setuju dengan harga barang yang dinaikkan.

IDEAKITA menyatakan rakyat  ‘agak setuju’ kerana tiada suara menyatakan bantahan secara serius mengenai isu ini, sedangkan PR cuba mengada-gada menyuarakan rasa tidak puas hati.

Malah, rakyat di Jerantut (dilihat dari sudut tempatan) tiada apa yang hendak dirisaukan kerana kedai, pasar malam dan pecan sehari serta  pasaraya tetap dikunjungi seolah-olah tiada apa yang berlaku

Oleh itu Pemuda PR sekadar menunjukkan muka di tempat awam itu sebagai kononnya simpati dengan isu semasa itu.

IDEAKITA tidak pasti samada orang Jerantut kaya, berada, banyak duit dan berada di status dianggap senang dan tidak perlu kalut dengan  harga barang yang mahal.

Mungkin orang Jerantut menyatakan tiada mendatangkan kesan petrol, disel dan gas naik tidak menjadi kudis kepada mereka.

Tanpa disedari kenaikan harga barang secara ‘berselindung’ telah naik ekoran harga tersebut kerana bayaran pengangkutan turut meningkat dan member tempias kepada barang lain seperti, bawang, tepung malah minyak masak turut tiada di pasaran.

Tinjauan IDEAKITA mendapati ada orang Jerantut setuju dengan harga barang yang naik kerana apabila diberi kertas edaran tersebut terus menolak atau takut untuk mengambilnya,  seolah-olah , “Apa aku kisah” , “Duit AKu”, “Aku punya pasal” , Barang Naik (BN) lantaklah dan sebagainya.

Walau pun Pemuda PR telah menggorak langkah menyatakan perasaan tidak puas hati, IDEAKITA turut menyokongnya kerana sekurang-kurangnya ada tindakan protes secara aman dari peringat bawah yang sebenarnya tertekan terutama  golongan berpendapatan rendah.

Di sini  IDEAKITA sebagai penyokong kerajaan rasa terkilan kerana tiada Pemuda Barisan Nasional atau UMNO yang menyatakan perasaan tidak puas hati mengenai perkara ini.

Adakan orang Barisan Nasional (BN) mendapat subsidi membeli barangan seperti petrol dan sebagainya dengan menunjukkan kad ahli UMNO atau BN.?

Atau adakah orang BN memahami sebab kerajaan naikkan harga barang? Sebab itu mereka turut menyokong harga barang naik?

Atau adakan orang BN memang kaya dan berada dan tidak kisah walaupun harga barang naik kerana tidak mendatangkan masalah kepada mereka.

Atau adakah Pemuda BN/UMNO sudah hilang kejantanannya atau erti kata lain penakut?
Walau begitu, rakyat Malaysia masih bersopan santun dan baik kerana tidak melakukan pemberontakan mengenai kenaikkan harga barang dan sebab itu kerajaan ‘berani dan sentiasa berani’ melakukan sesuka hati.
Kerajaan tahu, rakyat Malaysia adalah golongan penakut kerana telah dimomokkan dengan dasar peraturan dan akan mencekup sesiapa sahaja yang menentang melalui pelbagai dasar. Andai semua penduduk Malaysia bangkit menentang, pelbagai isu tidak akan dijalankan seweang-wenangnya.
   

No comments: